Wahai Para Wanita

Banyak orang yang tidak mengetahui bahwa ada beberapa perkara yang telah tercatat dalam hadist yang mengisahkan perbedaan derajat kaum wanita dari pada kaum lelaki. Perbedaan-perbedaan ini yang menaikan derajat kaum wanita. Ciri ciri tersebut dapat dilihat di bawah ini:

1. Doa perempuan lebih makbul daripada lelaki karena sifat penyayangnya yang lebih kuat dari pada lelaki. Ketika ditanya kepada Rasulullah akan hal tersebut, jawab beliau, “Ibu lebih penyayang daripada bapak dan doa orang yang penyayang tidak akan sia-sia“.

2. Apabila seseorang perempuan mengandung janin dalam rahimnya,maka beristighfarlah para malaikat untuknya. Allah mencatatkan baginya setiap hari dengan 1000 kebajikan dan menghapuskan darinya 1000 kejahatan.

3. Apabila seseorang perempuan mulai merasa sakit hendak bersalin,maka Allah mencatatkan baginya seperti pahala orang yang berjihad pada jalannya Allah.

4. Apabila seseorang perempuan melahirkan anak, keluarlah dari dirinya dosa-dosa seperti keadaan ibunya yang telah melahirkanya suci bersih bagai bayi yang baru dilahirkan tanpa dosa.

5. Apabila telah lahir anaknya lalu disusuinya, maka bagi ibu yang menyusui itu setiap satu tegukan dari pada air susunya diberi satu kebajikan.

6. Apabila semalaman ibu yang tidak tidur karena menjaga anaknya yang sakit, maka Allah memberinya pahala seperti memerdekakan 70 hamba dengan ikhlas untuk membela agama Allah.

7. Barangsiapa yang mengembirakan akan isterinya, derajatnya seumpama orang yang senantiasa menangis karena takutnya pada Allah, dan orang yang takutkan Allah akan diharamkan api neraka keatas dirinya

8. Barangsiapa membawa hadiah, (barang makan dari pasar ke rumah) lalu diberikan kepada keluarganya, maka pahalanya seperti bersedekah. Hendaklah mendahulukan anak perempuan daripada anak lelaki. Maka barangsiapa yang sangat menyukai anak perempuan seolah-olah dia telah memerdekakan anak Nabi Ismail.

9. Tiap perempuan yang menolong suaminya dalam urusan agama, maka Allah memasukkan dia ke dalam syurga lebih dahulu 1,000 tahun dari pada suaminya.

10. Perempuan apabila mengerjakan sholat lima waktu, dan berpuasa pada bulan Ramadhan,memelihara kehormatannya serta taat akan suaminya, maka masuklah dia pintu syurga dari mana saja yang dikehendakinya.

11.Wanita yang solehah (baik) itu lebih baik daripada 1,000 lelaki yang soleh.

12.Aisyah berkata, “Aku bertanya kepada Rasulullah, siapakah yang lebih besar haknya terhadap wanita??” Jawab Rasulullah, “Suaminya.” “Siapa pula yang berhak terhadap lelaki? ” Jawab Rasulullah, “Ibunya“.

13.Apabila memanggil kepada engkau kedua orang ibu bapakmu, maka jawablah panggilan ibumu lebih dahulu.

14.Wanita yang taat akan suaminya, ikan-ikan di laut, burung di udara, malaikat di langit, matahari dan bulan semua beristighfar baginya selama dia masih taat kepada suaminya serta menjaga sholat dan puasanya.

15. Wanita yang taat hormat kepada suaminya akan tertutup pintu-pintu neraka dan terbuka pintu-pintu syurga. Maka masuklah ia dari mana mana pintu yang di kehendakinya dengan tanpa dihisab.

16. Syurga itu dibawah telapak kaki ibu.

17. Wanita yang selalu menjaga anak-anaknya akan tinggal bersama aku (Nabi s.a.w) di dalam syurga.

18. Barangsiapa mempunyai tiga anak perempuan atau tiga saudara perempuan atau dua anak perempuan atau dua saudara perempuan lalu dia bersikap ihsan dalam pergaulan dengan mereka dan mendidik mereka dengan penuh rasa takwa serta bertanggungjawab, maka baginya syurga.

19. Dari Aisyah r.a Nabi bersabda : “Barangsiapa yang diuji dengan sesuatu dari pada anak-anak perempuannya, lalu berbuat baik kepada mereka, maka mereka akan menjadi penghalang baginya dari pada api neraka.“

Jadi janganlah kalian merasa lemah sebagai seorang wanita, sebenarnya yang membuat seseorang lelaki itu kuat adalah karena adanya wanita. Itulah salah satu sebabnya mengapa Rasulullah meletakan posisi wanita setaraf dengan lelaki dan tidak ada yang lebih rendah dihadapan Allah SWT.

Iklan

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout /  Ubah )

Foto Google+

You are commenting using your Google+ account. Logout /  Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout /  Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout /  Ubah )

w

Connecting to %s

%d blogger menyukai ini: